Εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του Προγράμματος Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης σε παιδιά με Σύνδρομο Down

Στις νέες εγκαταστάσεις του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος (Ροδοπόλεως 5, Καλαμαριά) πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου , εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού Προγράμματος Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης «Μνήμες Διάρκειας» (Long Lasting Memories – LLM Care) και τη χορήγηση διπλωμάτων συμμετοχής στα παιδιά του Συλλόγου που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα, παιδιά του Συλλόγου με τις οικογένειές τους, το ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό της ομάδας του LLM Care από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, φοιτητές που συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου.
Την εναρκτήρια ομιλία της βραδιάς πραγματοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής του ΑΠΘ Χαρίκλεια Χατζησεβαστού, με προτροπή της οποίας ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου και του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής για την υλοποίηση του προγράμματος LLM Care.

Η κα. Χατζησεβαστού τόνισε τη σημασία της τεχνολογίας και των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των σωματικών και νοητικών δεξιοτήτων των ατόμων με Σύνδρομο Down, στη γενικότερη αναγνώριση και εξωστρέφειά τους. Η ίδια δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η αντιμετώπιση του Συνδρόμου Down με φαρμακευτική αγωγή είναι κάτι που σε ρεαλιστικούς χρόνους αργεί ακόμη ως επιλογή, εξαίροντας την όλη προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας LLM Care για τη σωματική και νοητική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταύρος Τσιφλίκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και τη συνεργασία των μελών του Συλλόγου με τους ιθύνοντες του προγράμματος, λέγοντας ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης και προώθησης της εξωστρέφειας των ατόμων με Σύνδρομο Down βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή τους. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε την ανάγκη για ανάλογα προγράμματα και στο μέλλον. Ο κ. Τσιφλίκης τόνισε ακόμη ότι ο Σύλλογος για πρώτη φορά συμμετείχε σε ένα διεθνές πρόγραμμα όπως το LLM Care, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ΄μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου, την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, αλλά και την κα. Χατζησεβαστού για την όλη πρωτοβουλία.

Με την σειρά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής & Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Συντονιστής του προγράμματος LLM Care, Παναγιώτης Μπαμίδης, μίλησε εκ’ μέρους της ερευνητικής και επιστημονικής ομάδας, ευχαριστώντας το Σύλλογο και τα μέλη του, τις οικογένειές τους, αλλά και τους φοιτητές και ερευνητές που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και στήριξαν την όποια προσπάθεια από την πρώτη στιγμή, συμβάλλοντας στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ευρήματα που προέκυψαν. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης LLM Care», ο κ. Μπαμίδης αναφέρθηκε στο σύνολο των διεργασιών που διενεργήθηκαν και στη συμβολή των συμμετεχόντων κατά τη 10μηνη διάρκειά του. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπαμίδης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης τις σύγχρονες ασκήσεις με τη μορφή παιχνιδιών, στις οποίες έλαβαν μέρος οι συμμετέχοντες, με στόχο τη νοητική και σωματική τους ενδυνάμωση, αναφέροντας ότι αξιολογήθηκαν μέσω σωματομετρικών, νευροψυχολογικών και νευροφυσιολογικών καταγραφών, τόσο πριν την έναρξη του προγράμματος όσο και στο τέλος αυτού, στις οποίες παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση.

«Χωρίς εσάς δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα. Χρειάζεται χρόνος, συμμετέχοντες, και τεχνολογία. Όχι τεχνολογία για την τεχνολογία όμως, αλλά τεχνολογία για τον ίδιο τον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Μπαμίδης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, στους οποίους έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσουν την προσωπική τους εμπειρία από το πρόγραμμα. Παιδιά του Συλλόγου, αλλά και γονείς, μίλησαν με πολύ θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία του LLM Care, τις μεθόδους και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκαν. Οι οικογένειες των συμμετεχόντων σχολίασαν την εμφανή πρόοδο που παρατήρησαν οι ίδιοι στα οικεία τους πρόσωπα, ενώ στάθηκαν στην αγάπη και το ενδιαφέρον με τα οποία προσέγγισαν τους συμμετέχοντες οι ερευνητές. Με ενθουσιασμό οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τους υπεύθυνους του LLM Care για τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στη διαδικασία και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το πρόγραμμα στο μέλλον. Από την πλευρά τους, και οι ερευνητές μίλησαν για την αγάπη που δέχτηκαν τόσο από τα ίδια τα παιδιά όσο και από τις οικογένειές τους, καθώς και για την αγαστή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ τους καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, ευχόμενοι την επέκταση της συνεργασίας τους σε επόμενες δράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τέλος της εκδήλωσης η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ μοίρασε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά, τα οποία παρέλαβαν από τον κ. Μπαμίδη, την κα Χατζησεβαστού και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου τα διπλώματα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.